Komplexní multivitamín - VitaX

Jedná se o kombinaci vitamínů, minerálů a rostlinných extraktů s obsahem fytonutrientů v kombinaci zvolené tak, aby vyhovovala specifickým požadavkům mužů nebo žen podle varianty, kterou si zvolíte.

VitaX je doplněk stravy vyvinutý speciálně pro nutriční potřeby mužů a žen. Jedná se o kombinaci vitamínů, minerálů a rostlinných extraktů s obsahem fytonutrientů v kombinaci zvolené tak, aby vyhovovala specifickým požadavkům mužů nebo žen podle varianty, kterou si zvolíte. Produkt je druhou vývojovou fází, kdy došlo ke specializaci na specifické potřeby a lépe tak pokrývá potřeby obou pohlaví.

Vyvinuli jsme sofistikovanou směs bez pojidel a obsahu balastních látek s garancí maximální využitelnosti. Formy minerálů jsou pečlivě zvoleny tak, aby měly vynikající vstřebatelnost. Záměrně jsme se vyhnuli oxidům, které jsou sice levné, ale celková využitelnost je pouze několik procent (přesto je naleznete v řadě standardních produktů). Nejvyšší vstřebatelnost u minerálů vykazují organické vazby (soli organických kyselin) a cheláty, proto je vhodné se v při výběru orientovat na tyto skupiny. Denní dávka je navržena na základě doporučení příjmů jednotlivých mikroelementů zvlášť pro muže a ženy.

Produkt je rozdělen do menších kapslí tak, aby se dal snadněji dávkovat s ohledem na potřeby každého jedince – od minimálních dávek pro ty, kteří konzumují pestrou a vyváženou stravu, až po vrcholové sportovce s vyššími požadavky na hladiny jednotlivých mikronutrientů. Rozdělení do menších dávek v průběhu dne má také výhodu ve vyšší vstřebatelnosti a průběžnému a vyrovnanému zásobování organismu po celý den.

VitaX byl navržen tak, aby obsahoval široké spektrum aktivních látek:

Obsah účinných látek v 1 kapsli* % RI
Vitamín A 130μg/110ug 16/14
Vitamín D 8 μg 160
Vitamín E  1,7 mg/1,4mg 14/12
Vitamín K-MK7 11 mg 15
Vitamín C 30 mg/20mg 38/25
Vitamín B1 3 mg/2mg 270/180
Vitamín B2 3 mg/2mg 214/140
Niacin 3 mg/2mg 19/13
Vitamín B6 3 mg/2mg 214/140
Kyselina listová 80 μg/40mg 40/20
Vitamín B12 15 ug 600
Biotin 20 mg/40mg 40/80
Kyselina Pantothenová 3 mg 50
Hořčík 60mg/50mg 16/14
Zinek 2,5mg/2mg 25/20
Měď 140 μg 14
Mangan 140 μg 7
Selen 25 ug 46
Chrom 15ug 38
Cholin 3mg  ---
Koenzym Q10 4,5mg/3mg  ---
Vápník 120 mg/180mg 15/23
Inositol 3mg  ---
Lutein 1,5 mg ---
Lykopen 500ug  ---
Resveratrol 15 mg ---
Extrakt zeleného čaje 15 mg ---
Železo 1 mg/2mg 7/14
Jód 25 μg 17

Produkt je vhodný pro:

  • komplexní podporu organismu
  • podporu při nadměrné fyzické zátěži
  • rekreační i profesionální sportovce

Produkt vyniká zejména formou jednotlivých komponent: Vitamin E jako D-alfa-tokoferol acetát. Alfa-tokoferol je nejvýznamnější složka vitamínu E. Používáme pouze přírodní formu. Přírodní alfa-tokoferol se označuje písmenem „d“ před názvem, tedy d-alfa-tokoferol. Syntetický alfa-tokoferol se označuje písmeny“dl“ před názvem, tedy dl-alfa-tokoferol. Esterifikace D-alfa-tokoferolu na D-alfa-tokoferol acetát uchovává alfa-tokoferol ve stabilní formě (estery tokoferolu jsou stabilnější, mnohem méně citlivé ke světlu, vzdušnému kyslíku a UV záření).(1) Jedná se o vitamin rozpustný v tucích, lze se jím tedy předávkovat. Nejvyšší tolerovatelná dávka alfa-tokoferolu pro dospělé je u zdravých lidí stanovena na 1000 mg na den (přepočet na acetát je 1,35 – tzn. 1350 mg) – dávka je tedy naprosto bezpečná a odpovídá běžným požadavkům organismu. Vitamín K2 (MK-7) v biologicky aktivní formě. Téměř všechny multivitaminy nabízí pouze málo aktivní formu MK-4. Forma K2-MK-7, kterou používáme nejen v produktu VitaX, je lépe absorbována buňkami než jiné formy, snižuje svalové křeče (podpora při produkci osteokalcinu, který pomáhá se začleňováním vápníku a jiných minerálních látek do buněk, včetně kostních). Číslo uvedené u konkrétní formy označuje počet izoprenových jednotek

Rozdílné je i chování oproti formě MK-4 – forma MK-4 je v lidském těle zastoupena nejvíce, nehodí se ale tolik jako součást doplňku z důvodu nižší vstřebatelnosti (minimální funkční množství MK-4 je 1500mcg, u MK-7 je to 15× méně!). Z hlediska udržení hladiny v krvi je na tom opět forma MK-7 lépe. U obou forem nastává maximum po 4 hodinách, v případě formy MK-4 je ale hladina za další 4 hodiny nulová, forma MK-7 ale po těchto 4 hodinách stále vykazuje přibližně 1/2 hodnoty a dále se snižuje až po dobu 72hodin. Zajistí se tak efektivní využití tohoto vitaminu.

Vitamínu K1, který je rostlinného původu se dostane do oběhu 5 – 15% podaného množství, u vitamínu K2 je to 95 – 100%. Vitamín K1 je v organizmu použit pro potřeby srážení krve a rychle se z těla vyloučí, K2 vytváří v organizmu dlouhodobou hladinu. Nevýhoda vitaminu K2-MK-7 je pouze vyšší cena ve srovnání s ostatními formami.

Hořčík jako laktát hořečnatý zajistí vysokou vstřebatelnost bez laxativních účinků. Soli kyseliny citronové mají mírně vyšší vstřebatelnost, často ale užívání produktů s touto formou provází právě laxativní (projímavé) účinky. Laktátová forma je velmi dobře snášená a má vynikající vstřebatelnost. V obou verzích produktu VitaX naleznete vysoké množství hořčíku, jelikož se jedná o deficitní mikronutrient v rámci ČR.

Zinek, měď, mangan jako organické soli. Tímto zajistíme maximální využitelnost. Zinek je zvolen jako sůl kyseliny citronové, jelikož v porovnání s hořčíkem je ho řádově nižší množství a tedy nehrozí obavy z laxativních účinků.

Železo jako dvojmocná forma – fumarát železnatý. Železo se vstřebává pouze jako dvojmocná forma, formy trojmocné jsou nevstřebatelné. Pokud se v doplňku nachází například Fe2O3 (oxid železitý), má velmi nízkou vstřebatelnost (v žaludku vlivem kyseliny chlorovodíkové dochází k částečné redukci trojmocného železa na dvojmocné) – doporučené dávky této formy jsou ale přibližně 10× vyšší, což způsobuje řadu dalších vedlejších účinků (zácpa, problémy s trávením, aj.). Fumarát železnatý patří spolu s glukonátem železnatým mezi dvě nejlépe vstřebatelné formy železa, proto jsme jej zařadili i do našeho produktu. Množství železa se v jednotlivých verzích VitaX výrazně liší, ženy mají vyšší potřeby než muži. Výhodou organických slouřenin železa je, že se mohou užívat s vitamínem E, zatímco anorganické soli železa mohou skutečně účinky vitamínu E anulovat.

Spektrum antioxidantů – VitaX obsahuje kromě vitaminů s antioxidačním působením i vybranou směs antioxidantů – Koenzym Q10, Resveratrol, Lutein, Lycopen,extrakt zel. čaje. Svým působením chrání náš organismus proti oxidačnímu stresu a posilují funkci celého produktu. Antioxidanty jsou často ve sportovní výživě zanedbávány, přesto mají nezanedbatelný vliv na regeneraci, odbourávání laktátu a výkonnost.

Kompletní B-komplex – řada multivitaminů i speciálních produktů obsahuje pouze několik vitaminů skupiny B. V produktu VitaX naleznete B1, B2, B3 (vit. PP), B6, B7, B8 (Cholin), B9, B12 a Inositol. Tím, že je produkt VitaX rozdělen do menších tablet užívaných průběžně v rámci dne, dochází k lepšímu využití než v případě jednorázové dávky – právě vitaminy B-komplexu se snadno vylučují močí (jedná se o vitaminy rozpustné ve vodě).

Jód – VitaX je vynikajícím zdrojem jódu. Jód je v naší stravě nedostatečným prvkem – mezi nejlepší přírodní zdroje patří například mořské řasy (obsah jódu v nich značně závisí na tom, ze kterého místa pochází a také na způsobu jejich pěstování (růstu). (2) Dalšími zajímavými zdroji jsou mořské ryby a plody moře. Jód můžeme nalézt i ve vejcích (pokud se jód přidává do krmení) a mléčných produktech (opět v závislosti na přidávání jódu do krmiva). Řada lidí na celém světě včetně ČR trpí nedostatkem jódu a v některých zemích dokonce přidávají jód do kuchyňské soli nebo vody, aby se nedostatku jódu předešlo. V ČR takto můžete jód získat z jodizované soli (v závislosti na solení).

  1. Rowe RC, Sheskey PJ, Owen SC. Pharmaceutical excipients 2004 (Singleuser version). [CD-ROM]. Washington, DC: Pharmaceutical Press and American Pharmacists Association, 2004.
  2. Analysis of iodine content in seaweed by GC-ECD and estimation of iodine intake, 2014 – Tai ShengYeh,Nu Hui, HungTzu ChunLin