Jak užívat kreatin

Co se týče kreatinu, můžeme se často potýkat s otázkou, jak by se měl užívat, aby byly výsledky co nejlepší. Chcete užívat kreatin, ale nevíte jak? Vše se dočtete v tomto článku.

Co se týče kreatinu, můžeme se často potýkat s otázkou, jak by se měl užívat, aby byly výsledky co nejlepší. O tom, co to kreatin je, jak funguje a k čemu slouží jsme psali v článku (zde).

Jak dávkovat kreatin?

Teď už ale zpátky k tomu, jak je možné kreatin Creapure (náš produkt) dávkovat, aby byly výsledky nejlepší. Je vhodné začít tzv. kreatinovým nasycením. Kreatinové nasycení je fáze, kdy se během prvního týdne navýší příjem kreatinu oproti obvyklé dávce. Během fáze kreatinového nasycení se obecně doporučuje navýšit jeho příjem až na 20 g denně, oproti normálnímu doporučenému dávkování, kdy se doporučuje užívat 2–5 g denně. Suplementace kreatinu se doporučuje, protože obvyklá strava doplní jeho zásoby ve svalech pouze z 60 %.

Studie dokazují, že příjem 20 g kreatinu za den hydratuje buňky ve svalech a plná hydratace při tomto dávkování nastává už za 6 dní, zatímco při dávkování 2–5 g nastává stejný stav až za 28 dní. Takže i přesto, že není kreatinové nasycení nutné, praktikování fáze nasycení může je určitě rychlejší

Odborníci doporučují užívat 20 g kreatinu prvních 7 dní a pak přejít ke klasickému dávkování 2–5 g denně. Jak mile totiž dojde po 7 dnech k plnému nasycení, klasické dávkování je schopno nasycení udržet i po následující dny. Také je vhodné kreatin užívat spolu s jinými, například proteinovými doplňky nebo beta alaninem , protože v této kombinaci mohou být účinky ještě lepší než při užívání kreatinu samotného. Kromě toho je důležité ve fázi kreatinového sycení pít více vody. Studie také uvádějí, že není důležité, kdy kreatin budete užívat, ale spíše aby užívání bylo pravidelné.

4 pravidla dávkování kreatinu

Kreatin tedy můžeme doporučit jako jeden z nejefektivnějších doplňků stravy. Pro nejlepší výsledky však doporučujeme dodržovat tyto 4 pravidla.

1) Prvních 7 dní využít k nasycení těla kreatinem – 20 g kreatinu denně
2) Po 7 dnech udržovat příjem od 2–5 g kreatinu denně
3) Dávkovat kreatin v pravidelných intervalech (čas příjmu není tak směrodatný)
4) Zvýšit efektivitu kreatinu lze pomocí aminokyselin, proteinu či beta alaninu

Kreatin WeFood

WeFood má v nabídce jak kapslovanou tak práškovou kreatinu Creapure® jež je ochrannou známkou pro originální německý kreatin monohydrát, zajišťující nejvyšší čistotu (99,99%). Velikost částic je z 98% menší než 500 μm což představuje záruku kvality a maximální vstřebatelnost.