Jak poznat kvalitní protein?

Počet proteinů různých značek stále roste. Jak se ale vyznat v široké nabídce proteinů? Jak vybrat opravdu kvalitní protein?

Kvalitní protein

Počet proteinů různých značek stále roste. Jak se ale vyznat v nabídce proteinů? Jak vybrat opravdu kvalitní protein?

Proteiny mají řadu parametrů, které můžeme posuzovat. Na základě parametrů jsme pak schopni stanovit, zda se jedná o kvalitní protein, či nikoliv. Některé parametry jsou spíše posuzovány z uživatelského hlediska (pěnivost, chuť, cena), jiné spíše z hlediska nutričního (čistota, úroveň filtrace, typ surovin, obsahy různých látek aj.). Každý pak upřednostňuje jiné pořadí důležitosti. U někoho rozhoduje třeba právě chuť nebo cena. U lidí, co to se sportem myslí vážně, by mělo převládat hledisko nutriční. Označení proteinu slovem „kvalitní“ tedy často nic neříká, protože žádný z výrobců neoznačí produkty třeba souslovím „nekvalitní, ale levný“ a uživatel, pokud se zajímá o hodnocení kritérií, je tak často nucen si daný produkt porovnat.

Syrovatkové proteiny

V případě syrovátkových proteinů je diametrální rozdíl mezi nativními proteiny a proteiny vyráběnými ze zbytkové syrovátky. Výrobci se sice chlubí technologiemi filtrace (standard v dnešní době je již CFM), ale k výrobě používají z 99% zbytkovou syrovátku. Je to stejná situace, jakoby jste k výrobě pitné vody používali stejný typ čističky, ale v jednom případě by byla filtrovaná voda z pramene z hor a ve druhém případě odpadní voda z kanalizace.

Můžete namítnou, že ale výsledná kvalita není ovlivněna. Bohužel, je zde celá řada aspektů, které kvalitu ovlivní, namátkově spektrum aminokyselin (denaturace peptidů bohatých na cystin v případě zbytkové syrovátky), denaturace živin (nekontinuální proces výroby, použití kyselin – v případě zbytkové syrovátky), chuť (pokud si dáte vedle sebe nativní a zbytkovou formu proteinu, chuť je výrazně odlišná), a obsah kaseinových bílkovin (v případě zbytkové syrovátky je to až 29% obsahu glykomakropeptidu – kaseinový protein, v nativní formě úplně chybí). Označení WPI a WPC by tedy mělo být doplněno ještě o slovo nativní. Jiná slova již nevycházejí z tohoto dělení a jsou pouze marketingem. S hrdostí tedy můžeme informovat, že společnost WeFood vyrábí syrovátkový protein pouze jako nativní syrovátkový izolát 90% (native WPI 90%) a jako jedna z mála na trhu se snaží udržet nejvyšší kvalitu produktů bez kompromisů.

Vyzkoušejte naše kvalitní proteiny i vy!