Je lepší začínat silovým tréninkem nebo kardiem?

Rozhodli jste se vrhnout do cvičení a chcete spojit kardio se silovým tréninkem do jednoho dne? Ale nevíte, čím začít? Vše se dočtete v tomto článku.

Čím by se mělo začínat při kombinovaném cvičení?

Rozhodli jste se vrhnout do cvičení a spojit kardio se silovým tréninkem do jednoho dne? Ale nevíte, čím začít? Jinde jste se už možná mnohokrát dočetli, že je de facto jedno v jakém pořadí se na cvičení vrhnete, a máte to dělat tak, jak vám to vyhovuje. Když se ale na tuto otázku zaměříme z fyziologického hlediska je jasné, že nejlepší bude nejdříve zvedat činky a pak se vrhnout na kardio. Ale proč tomu tak je?

Za vším hledejte glykogen.

Glykogen je zásobárnou rychlé energie, která je uchovávaná ve svalech a játrech. Když naše tělo nutně potřebuje více energii, začne ji čerpat ze zásob glykogenu. Jak kardio, tak silový trénink tyto zásoby využívají a pokud jich nemá tělo při cvičení dostatek, snižuje se tak i výkon. Při silovém tréninku naše tělo využívá přibližně třetinu zásob glykogenu, má-li ho ale nedostatek je u silového tréninku deficit výkonu mnohem větší než u kardia. U silového tréninku tělo potřebuje rychlou energii nárazově, naopak u kardia se tělo dokáže adaptovat a fungovat s nižším množstvím glykogenu a dokáže jej nahradit pomalým odbouráváním tuku.

Vyčerpání

Zdaleka nejdůležitějším faktorem v této otázce je vyčerpání. Cílem silového tréninku je s každým tréninkem zvyšovat zátěž, k dosažení tohoto cíle je potřeba mít dostatek energie. Kardio může vést ke svalové únavě a tím pádem snížit sílu i výkonnost. Po kardiu může nastat i mentální únava, což může narušit soustředění a motivaci. Zkrátka výkon by nemusel být úplně dostačující a podle představ. To neznamená, že silový trénink nemá negativní vliv na kardio cvičení, ale z fyziologického hlediska je vliv silového tréninku na kardio menší než v opačném případě, především u intenzivního kardio cvičení. K podpoře aerobní aktivity a oddálení svalové síly můžete také použít jeden z našich doplňků jako je fermentovaný beta-alanin nebo BCAA (odkazy). Nejlepší je tedy tyto aktivity rozdělit do jiných dnů, to má i další výhodu. Kardio v netréninkový den napomáhá regeneraci. Jak přesně to funguje, je však na jiný článek.