Je protein vhodný pro děti?

V případě, že dítě nekonzumuje potřebné množství bílkovin, mohou být proteinové nápoje jejich vhodným zdrojem. Je ale na místě se zamyslet nejen nad množstvím, ale i nad kvalitou zdroje bílkovin.

Je protein vhod­ný pro děti?

Základem jakékoliv výživy by měla být pestrá a vyvážená strava, která obsahuje dostatek vhodných sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny, vše v kombinaci s dostatečným pitným režimem. V případě, že dítě nekonzumuje potřebné množství bílkovin, mohou být proteinové nápoje jejich vhodným zdrojem. Je ale na místě se zamyslet nejen nad množstvím, ale i nad kvalitou zdroje bílkovin.

Společnost WeFood nabízí pouze nejkvalitnější třídu proteinů, které ostatní výrobci nemají standardně v nabídce. Jedná se o tzv. nativní proteiny, které zachovávají maximum nutričních látek z mléka a mohou tak být vhodnými proteiny pro děti. Tento typ proteinů neprochází žádnou úpravou, neobsahuje residua ze zpracování mléčných produktů a zachovává plný výživový potenciál proteinu. Jako ideální se jeví použití nativního MPI, což je typ proteinu s neupraveným a filtrací nezměněným poměrem mezi syrovátkovými a kaseinovými bílkovinami mléka. Zjednodušeně se jedná o dehydratované mléko zbavené maximálního množství laktózy a tuku, ve kterém jsou ale zachovány všechny vitaminy přítomné v mléce a jejichž přítomnost v proteinu je standardizována.

Další výhodou nativního MPI je pomalé vstřebávání (8h), které nevede k vyčerpání enzymatické kapacity a tím pádem ke vzniku plynatosti (tuto skutečnost je třeba řešit u rychlejších typů proteinů v rámci jejich složení). Tím se tento typ produktu řadí mezi vhodné proteiny pro děti, a to nejen svojí pozvolnou vstřebatelností. Protein lze tedy konzumovat jako běžnou potravinu, doporučujeme pouze nepřekračovat dávkování (viz tabulka níže). Nebezpečí by mohlo nastat pouze v případě dlouhodobého každodenního předávkování (od 200% výše), což standardně nehrozí a je obtížné i pro dospělého (není snadné se každý den přejídat). Zvýšenou potřebu bílkovin, podobně jako u dospělých, mají sportující děti.

Pro zdravý růst a vývoj je třeba, aby alespoň 40 % všech bílkovin v dětské stravě bylo živočišného původu, jako optimální hodnota se uvádí 50–70 % bílkovin.*
*Zdroj: https://vyzivadeti.cz/…-vyvoj-deti/

Kolik bílkovin děti potřebují?

Množství bílkovin, které děti denně potřebují, se liší nejen podle věku, ale i podle pohlaví či pohybových aktivit dítěte. Nedostatek bílkovin totiž vede nejen k potížím s růstem a vývojem, ale může způsobit i snížení imunity či zpomalení regenerace organizmu po sportovním výkonu. Doporučený denní příjem bílkovin lze obecně vyjádřit následující tabulkou:

Věk dítěte Bílkoviny – podle hmotnosti dítěte (g/kg) Bílkoviny – podle věku dítěte (g/den)
1 – 4 roky 1 g 14 g pro chlapce, 13 g pro dívky
4 – 7 let 0,9 g 15 g pro chlapce, 17 g pro dívky
7 – 10 let 0,9 g 24 g pro chlapce, 24 g pro dívky
10 – 13 let 0,9 g 34 g pro chlapce, 35 g pro dívky
13 – 15 let 0,9 g 46 g pro chlapce, 45 g pro dívky
15 – 19 let 0,9 g pro chlapce, 0.8 g pro dívky 60 g pro chlapce, 46 g pro dívky

Zdroj: Nevoral, J.: Výživa v dětském věku

Druhý sloupec tabulky ukazuje dávku bílkovin doporučenou podle hmotnosti dítěte (g/kg hmotnosti dítěte).
Třetí sloupec tabulky ukazuje dávku bílkovin doporučenou podle věku dítěte (g/den).

Pokud dané množství bílkovin nestíhá dítě doplnit stravou, mohou přijít na řadu proteiny pro děti. Jako zdroj bílkovin se nedoporučuje bílkovina sóji kvůli obsahu antinutričních látek, což jsou látky, které snižují nebo zcela blokují možnost využití jiných důležitých látek jako jsou vitaminy nebo enzymy. Sója se navíc řadí mezi alergeny a existuje kolem ní celá řada kontroverzních studií. Společnost WeFood se cíleně vyhýbá používání sójových proteinů a produktů ze sóji. Produkty společnosti WeFood navíc obsahují pouze přírodní aromata a barviva, neobsahují přidaný cukr a jsou slazena nekalorickým sladidlem Erylite®.