Komplex enzymů DigeZyme®

Společnost WeFood se snaží nabízet vždy to nejlepší, proto jsme zvolili jako enzymy osvědčenou kvalitu reprezentovanou multi-enzymatickým komplexem DigeZyme®.

Komplex enzymů DigeZyme®

Společnost WeFood se snaží nabízet vždy to nejlepší, proto jsme zvolili jako enzymy osvědčenou kvalitu reprezentovanou multi-enzymatickým komplexem DigeZyme®. Tento komplex se skládá z široce působících enzymů, a to alfa-amylázy (štěpí škroby na dextriny), laktázy, celulázy, lipázy a proteázy, neobsahuje lepek a GMO. Tyto enzymy pomáhají rozkládat sacharidy (karbohydráty), laktózu, obtížně stravitelná rostlinná vlákna a chitin (pomáhá uvolnit nutrienty z ovoce a zeleniny), tuky a bílkoviny. Navíc jsou tyto skupiny enzymů odolné vůči působení žaludečních šťáv, přičemž zachovávají trávicí aktivitu.

Hlavní benefity:

  • Snižuje toxické zatížení způsobené nestrávenými potravinovými zbyt­ky
  • Podporuje funkci trávicího systém
  • Podporuje funkci imunitního systému
  • Pomáhá štěpit sacharidy, laktózu, tuky a bílkoviny

DigeZyme® byl klinicky testován na zvýšení absorpce minerálů a vitaminů:

ZDROJE ENZYMŮ DigeZyme®

Komerčně (na rozdíl od DigeZyme®) jsou trávicí enzymy jsou izolovány z různých zdrojů, jako je pankreas vyšších zvířat (prasata a skot), vyšší zelenina (ječmen) a mikroorganismy včetně bakterií a hub.

Multienzymatický komplex DigeZyme® se skládá z enzymů bez širokého působení GMO získaných fermentačním procesem:

ENZYM PŮVOD ZDROJ
Alfa-amyláza houba Aspergillus oryzae
Laktáza houba Aspergillus oryzae
Lipáza houba Rhizopus oryzae
Celuláza houba Trichoderma longibrachiatum (dříve známá jako Trichoderma reesei)
Neutrální proteáza bakterie Bacillus licheniformis
Kyselá proteáza houba Aspergillus oryzae

AKTIVITA ENZYMŮ DigeZyme®

ENZYM Jednotka aktivity (FCC*) Aktivita (jednotka/g)
Alfa-amyláza DU 24000 U/g (Dextrinizing Unit /gram)
Celuláza CU 200 U/g = 1100 CU/g (Cellulase Unit /gram)
Lipáza FIP 1000 U/g = 200 FIP/g (Fungal Lipase International Unit/gram)
Laktáza ALU 4000 U/g = 4000 ALU/g (Acid Lactase Unit/gram)
Neutrální proteáza PC 6000 U/g = 6000 PC/g (Protease Unit on L-tyrosine basis/gram)
Kyselá proteáza HUT 10000 HUT/g (Hemoglobin Unit on tyrosinase basis/gram)
  • Food Chemical Codex

Amyláza

Alfa-amyláza je stabilní při pH 5.0 – 7.0, a dosahuje v tomto rozmezí 75–100% aktivity.

Vliv teploty ukazuje krátkodobou maximální aktivitu při 55° – 60° C

Při delší době působení enzymů se teplota přesahující 37 ° C nejeví jako optimální. Studie teplotní stability DigeZyme® ukazuje, že při zahřívání po dobu jedné hodiny při pH 7 je stabilní pouze pod 40 ° C, zbytková aktivita po jedné hodině při 50 ° C je pouze asi 20%. 

Proto se také doporučuje pro zachování aktivity většiny enzymů pokrmy nebo suplementy nezahřívat.

Proteáza

Pokud se podíváme na charakteristiku proteázy, v závislosti na rozsahu pH pro optimální aktivitu jsou mikrobiální proteázy klasifikovány jako:

Alkalické proteázy aktivní nad pH 7,0 – 11,0 Neutrální proteasy aktivní nad pH 6,0 – 9,0 Kyselé proteázy aktivní nad pH 2,5 – 4,0

DigeZyme® je formulován s neutrální proteázou s optimální stabilitou v rozmezí pH 6,0 – 8,0. Tento enzym má široký rozsah působení na bílkoviny. Jeho účinek je podobný účinkům intestinálních proteolytických enzymů, které jsou aktivní v neutrálním až alkalickém pH. Pomáhá rozložit polypeptidy na peptidy a aminokyseliny. Neutrální proteázy, které vykazují specificitu pro hydrofobní nebo objemné aminokyselinové zbytky, účinně rozkládají řadu strukturálně odlišných bílkovin. Použitím mléčné bílkoviny, kaseinu jako substrátu byly stanoveny charakteristiky proteázy obsažené v DigeZyme®. Výsledky ukázaly přítomnost aktivní neutrální proteázy při pH 6,0 – 8,0.

Laktáza – štěpí zbytkovou laktózu v mléčných proteinech, případně obecně štěpí laktózu v mléčných produktech Lipáza – S olivovým olejem jako substrátem se zjistilo, že lipáza v DigeZyme® je nejaktivnější při pH 7,0.

Celuláza – Celuláza v DigeZyme® vykazuje optimální pH při 4,0–4,5. Při inkubaci při 37 ° C po dobu 2 hodin za různých podmínek pH vykazuje více než 90% zbytkovou aktivitu v rozmezí pH 3,0 až 6,0.

PŘÍZNAKY DEFICITU TRÁVÍCÍCH ENZYMŮ

Nejčastěji známými příznaky v důsledku nedostatku enzymů je nedostatek nebo nízká aktivita gastrointesti­nálního enzymu laktázy, která štěpí neabsorbovatelný mléčný cukr (laktózu) na snadno absorbovatelné monosacharidy. Při nedostatku nebo nepřítomnosti tohoto enzymu se mléčný cukr dostává v nezměněném stavu jako disacharid do tlustého střeva, kde je fermentován bakteriemi. Nadměrná fermentace se projeví plynem a průjem – typickou stížností u lidí s laktózovou intolerancí. Obecně lze říci, že deficit enzymů vede k řadě problémů v organismu.

Slinivka (Pankreas) je orgán, který vyrábí několik enzymů, které lze zahrnnout do tří hlavních skupin, tj. amylázy, lipázy a proteázy. Tyto enzymy se každodenně uvolňují ze zdravé slinivky do tenkého střeva, abychom byli schopni vstřebat živiny ze stravy. Pokud je slinivka nějak postižena, například nadměrným užíváním alkoholu, je produkce pankreatických enzymů výrazně snížena. To vede ke špatně stráveným pokrmům, které se ve stolici projevují nestrávenou formě. Takto se například ve stolici objevují nestrávené tuky.

Dalším stavem, který může zhoršit tvorbu enzymů, je gastritida neboli zánět žaludku. Žaludeční sliznice je postavena ze specializovaných buněk, které vyrábějí žaludeční kyselinu, hlen a enzym pepsin, který pomáhá štěpit bílkoviny. Nedostatek pepsinu se projeví špatnou absorpcí bílkovin. Obecně se dá říci, že každý zánětlivý proces v gastrointes­tinálním traktu interferuje s produkcí trávících enzymů ve specializovaných buňkách, které je vytváří.

Zřetelně snížená aktivita enzymů v zažívacím traktu může zahrnovat projevy jako je plynatost, nadýmání, nevolnost, střevní křeče, průjem a také zácpu. Nestrávené živiny se nedostanou přes bariéru mezi střevem a cévami, a tak nejsou biologicky dostupné pro metabolické procesy ve specializovaných tkáních a orgánech těla. Chronický nedostatek trávicích enzymů může vést k postupnému vyčerpání živin a paradoxnímu zvýšení tělesné hmotnosti v důsledku hromadění tuku. Příliš často nepostřehnutelný proces nedostatku živin nakonec může vést k patologickým projevům včetně chronických degenerativních a zánětlivých onemocnění, případně i nádorových onemocnění.

V ideálním případě by měla být sekrece zažívacích enzymů udržována správnou výživou a dobrým životním stylem. Pro maximální využití přidáváme komplex enzymů DigeZyme®do některých z našich produktů (100% Native Whey a GO MRP). V obou případech chceme zlepšit využití živin včetně vitaminů a minerálů, v případě 100% Native Whey navíc předcházíme vyčerpání enzymatické kapacity, jelikož se jedná o velmi rychlý protein (WPI je při nárůstu hladiny sérových aminokyselin rychlejší než WPC a blíží se k hydrolyzátům). Tímto postupem se sníží nebo úplně odstraní plynatost.