Proč jsou proteiny důležité?

každý si někdy tuto otázku jistě položil. Ti z vás, kteří sportují již delší dobu, si možná nepamatují, že i oni kdysi řešili základy doplňkové výživy. Pro vás bude spíš nějaký další článek, který se bude tématikou suplementace zabývat podrobněji. V následujícím textu se zaměříme nad **vhodností doplňků na bázi bílkovin**.

Bílkoviny jsou základními stavebními kameny našeho organismu, tvoří struktury tkání, najdeme je prakticky všude. Důvodů, proč sportovci bílkoviny řeší, je více, mezi ty nejdůležitější patří regenerace a nárůst svalové hmoty. Bílkoviny standardně přijímáme stravou – příklady jsou například maso, vejce, mléčné produkty, luštěniny atd. Rozdíly mezi jednotlivými zdroji jsou někdy dost podstatné, kvalitu si ale rozebereme v jiném článku.

Pokud ale člověk sportuje, potřebuje více bílkovin, než nesportující jedinec. Dávkování proteinů jsme řešili zde. Pokud je dávka jídla vysoká, sportovec nemusí stíhat přijímat vše stravou, konzumace doplňků může situaci usnadnit. Dalším důvodem je rychlost přípravy – člověk je tvor líný, a co si budeme nalhávat, příprava teplého jídla zabere v lepším případě desítky minut (zkuste si stopnout, za jak dlouho uděláte maso se zeleninou, když vše vytahujete právě z ledničky). Proteiny mají v tomto jasně nahoru, příprava trvá i s vymytím shakeru pár minut.

Jiný důvod může být variabilita. Kuře s rýží, tvaroh nebo vejce se prostě přejí (to i samotný protein), ale pokud kombinujeme vše, tak není strava tolik jednotvárná. V naší nabídce máme i nativní protein bez ochucení, který zamícháte do prostého zeleninového vývaru a nemusíte tak konzumovat jen sladké varianty. Zkusit můžete smíchat i 1/3–1/2 vaničky tvarohu s čokoládovým proteinem, dochutit třeba dalším kakaem, oříšky, dosladit nekalorickým sladidlem Erylite a máte tak další variantu. Napadlo vás takovýto krém použít na zdravější verzi něčeho sladkého, třeba palačinek?

 

Co si dát lehčí den po víkendu? Někdy je nutné snížit kalorický příjem, takže třeba 1 až 2 dny můžete nahradit klasický oběd jen dávkou pomalejšího proteinu – syrovátkové proteiny , vzhledem k rychlosti vstřebávání1), nejsou vhodnou variantou pro denní konzumaci a hodí se spíše jako potréninkový protein.

Posledním hlavním důvodem je možnost konzumovat proteiny podle rychlosti vstřebávání. Například hydrolyzáty jsou produkty s obsahem volných aminokyselin, které zajistí nejrychlejší vstřebávání. Pokud byste něco podobného chtěli řešit stravou, může to být třeba masový vývar – ale pozor, opravdu z masa, nikoliv z bujónu :) . Obdobně si snadno zvolíte středně rychlé nebo naopak pomalé proteiny. Ve stravě se pak výběr zužuje na určité skupiny potravin, proteiny nám pomohou opět udržet snadnost přípravy a variabilitu.

  1. Lacroix, Am J Clin Nutr 2006;84:1070 –9